راهکاری هوشمند برای افزایش رشد بره ها با تغذیه هدفمند

تغذیه خزشی یا کریپ فیدینگ

بره ها باید از شروع هفته سوم زندگی یعنی 15 روزگی به بعد ، به خوراک خودشون که همون استارتر هست دسترسی داشته باشند. برخلاف باور عمومی، در این سن و یا حتی زودتر بره ها استارتر رو می‌چشن و مزه مزه میکنن و حتی یک مصرف حداقلی هم خواهند داشت و هرچقدر بره ها زودتر این کار رو شروع کنن ، رشد و توسعه سیرابی اونها زودتر اتفاق خواهد افتاد و عملا دامدار از شرایط خاص رشدی بره ها بهترین استفاده رو خواهد کرد( سیرابی در زمان زایش غیر فعال هست و شیر مستقیم وارد شیردان میشه).

دسترسی بره ها به موادغذایی خصوصا کنسانتره، به شدت محرک رشد پرز های حوله ای داخل شکمبه و محیط شکمبه خواهد بود اما خوردن خوراک خشبی و سفت و سخت مادران توسط بره ها ، براشون مفید نیست و باعث میشه که بره ها شکمشون پر بشه و سیری کاذب بگیرن و کمتر از حالت عادی خوراک بخورن.

چاره کار چیست؟! دامداران در سیستم سنتی در یک زمان خاص بره ها رو از مادران جدا میکنن و در زمان دیگری رها میشن تا از شیر مادر تغذیه کنن ولی بهترین حالت به شکلی هست که بره ها به صورت همزمان هم به شیر مادر و هم به خوراک مخصوص خودشون (استارتر) دسترسی داشته باشن که این عملیات با استفاده از تغذیه خزشی یا کریپ فیدینگ امکان پذیر هست.

 

سیستم کریپ فیدینگ به شکلی که نرده ای ما بین میش و بره ها قرار می گیرد که فقط بره ها قادر به رد شدن از بین آن می باشند و هر زمان که بخواهند کنار مادر رفته و شیر می خورند و یا به قسمت تغذیه خودشان برگشته و از خوراک مرغوب و با کیفیت خودشان ( استارتر) استفاده می کنند.

در مورد کیفیت استارتر باید گفت بهترین علوفه مورد استفاده برای بره های تا سن 3 ماه یونجه پر برگ می باشد. یونجه بخاطر پروتئین، قابلیت هضم و خوش خوراکی بالایی که دارد به شدت بر رشد بره ها موثر هست و  هرچقدر این یونجه ساقه های نازک تر و برگ بیشتری داشته باشد بهتر هست. یونجه ی به اصطلاح غوره و گل نکرده، بهترین گزینه برای خشک کردن و تغذیه بره های شیری هست در حالی که در چرای مستقیم گله ، این نوع یونجه باعث نفخ و باد کردن دام ها روی یونجه زار خواهد شد چون پروتئین بیشتری داره و در حالت مصرف تازه ، باعث تولید گاز بیشتری می‌شه.

 

در تغذیه بره های شیری ، علوفه 20 الی 30 درصد خوراک رو شامل میشه و 70 الی 80 درصد خوراک ترکیبی از  غلات مثل جو، ذرت و گندم در کنار یک منبع پروتئینی مثل کنجاله سویا خواهد بود که به همراه همه ریز مغذی های مورد نیاز بره ها مثل ویتامین ها، مواد معدنی، نمک و مکمل بافری مخلوط شده و توسط شرکت های معتبر عرضه می شوند. در ساده ترین حالت ممکن و اگر به استارتر و یا کنجاله سویا دسترسی نیست ، باید جو و ذرت بلغور شده و با ریز مغذی ها مخلوط و به مصرف بره ها برسد. غله نباید بصورت آرد یا دان کامل در اختیار بره ها قرار گیرد چون دانه ی آرد شده باعث اسیدوز توی بره ها میشه و دانه ی درسته هم به صورت هضم نشده و نیمه هضم شده به همراه مدفوع خارج و از دسترس دام خارج خواهد شد. پس بهترین حالت مصرف دانه ها به صورت بلغورهای دوتکه و سه تکه می‌باشد.

 

منبع: تیم تحقیق و توسعه شرکت ایده محوران زیست فعال

 

آنچه در این بخش می خوانیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *